vrijdag 10 april 2015

De koers van Windows 10

Microsoft laat ons langzaamaan kennis maken met Windows 10. Waren voorgaande Windowsversies vooral verbeteringen van de voorganger, waarbij de onderliggende techniek soms gedeeltelijk hetzelfde bleef, is in de eerstvolgende versie zoveel veranderd dat de verschillen ook echt een grote stap zijn. Die stap is niet alleen voorwaarts maar Microsoft verandert ook langzaam van richting. Dit is te zien aan de naam, van Windows 8.1 gaan we ineens door naar Windows 10. Microsoft is van mening dat de naam ‘Windows 9’ geen recht zou doen aan de enorm sprong voorwaarts die wordt gemaakt, dat ze gelijk maar versie 10 uitgeven. De richting die Microsoft inslaat begint te lijken op de tendens die jaren geleden ingezet is, namelijk SaaS (Software as a Service). Dit betekent dat Microsoft zich conformeert aan trends zoals cloud waarbij men alleen betaalt voor wat men nodig heeft, en voor de tijd die het gebruikt wordt.

 

Naast deze technische wijzigingen zijn er de wijzigingen voor de gebruiker. Windows 10 wordt beter bruikbaar op tablets en andere touch devices. Zo beschikt de laatste preview-versie continuüm; waarbij bijvoorbeeld het startmenu zich aanpast naar gelang er een toetsenbord is aangesloten of niet. Microsoft komt met een persoonlijke assistent à la Siri en Google Now genaamd Cortana. Deze is assistent biedt nog geen ondersteuning voor het Nederlands maar dat zal er uiteindelijk wel komen. De voorspelling die Steve Ballmer 6 jaar geleden deed lijkt ook uit te komen, de Windowsversies voor desktops, tablets en telefoons smelten samen tot één product. De interface verschilt onderling iets, maar onderliggend is er weinig tot geen verschil. Logische stap is dus dat er ‘universal apps’ komen die op zowel telefoons als desktops werken.

 

Windows 10 wordt een toegankelijker platform en zal een steeds bredere groep gebruikers gaan aanspreken. Windows 10 is nog niet af, alleen de zogenaamde technical previews geven geïnteresseerden toegang tot de laatste versie. Het is echter al wel duidelijk dat de uniforme ervaring voor gebruikers een hoop voordelen biedt op het gebied van ondersteuning en mede daardoor besparingen zal opleveren in grote en kleine organisaties. Bedrijven kunnen in dezelfde omgeving met dezelfde tools al hun devices beheren. Er bestaat nog maar één updatecyclus waardoor de veiligheid van de omgeving beter geborgd wordt. Kortom een hoop voordelen waar wij onze klanten graag over blijven informeren en adviseren.