maandag 15 juni 2015

Het Internet of Things (IoT)

Onze apparaten worden steeds slimmer, kunnen steeds meer zelf en er zijn steeds meer apparaten die gebruik maken van het internet. Waren het voorheen alleen desktop computers, laptops en servers die een internetverbinding nodig hebben; tegenwoordig is het gebruikelijk dat een mobiele telefoon ook een internetverbinding heeft. De helft van de Nederlandse bevolking heeft inmiddels een smartphone, en meer dan de helft van de Nederlandse bevolking heeft 3 of meer apparaten zoals een smartphone of tablet.

 

In ons vorige blog legde ik uit hoe al deze aangesloten apparaten ervoor zorgen dat het aantal IP-adressen dat uitgegeven kan worden ten einde raakt. Toen het systeem van IP-adressen in de jaren ’80 technisch werd omschreven kon men geen rekening houden met de enorme hoeveelheid apparaten die inmiddels met het internet zijn verbonden. Gelukkig is inmiddels het probleem met de adressen-schaarste opgelost. En dat plaveit de weg voor het ‘Internet of Things’.

 

Het IoT is geen modeterm, in de jaren ’90 werd het al als concept besproken. Kort samengevat betekent het ‘Internet der Dingen’ dat apparaten steeds slimmer worden en daarom een internetverbinding nodig hebben om hun werk (autonoom) uit te kunnen voeren. De grootste verandering zit hem in de apparaten die voorheen überhaupt geen internetverbinding hadden. Denk hierbij aan koelkasten, wasmachines, fotocamera’s en auto’s. Het is voor veel mensen al heel normaal om op afstand in te loggen op de thermostaat thuis om die alvast zo in te stellen dat men thuiskomt in een warm huis.

 

Het IoT biedt enorm veel mogelijkheden. Grote fabrikanten zoals Google en Samsung zijn al druk bezig met het ontwikkelen van hard- en software die geoptimaliseerd is voor IoT-toepassingen en Microsoft heeft een speciale Windows-versie genaamd ‘Windows on Devices’. Er kunnen simpele apparaten zoals sensoren worden aangesloten op het internet en zelfs speelgoed en slimme koffiebekers worden als voorbeeld genoemd. Voor bedrijven betekent het dat ze beschikking krijgen over grote hoeveelheden (real-time) data. Men kan nu transport zonder moeite monitoren, desnoods op pakket- of palletniveau. Zo kan men ook efficiënter aan voorraadbeheer doen en bedrijven die machines verkopen of verhuren zijn continu op de hoogte van de bedrijfsstatus. Indien er zich een storing voordoet hoeft de gebruiker niets te doen, de machine brengt via het internet een monteur op de hoogte. Verkoopautomaten houden zelf in de gaten hoeveel voorraad er aanwezig is en zorgen ervoor dat ze bijgevuld worden, allemaal via het internet.

 

IoT zorgt voor grote hoeveelheden data die bedrijfsprocessen verkort, logistieke processen efficiënter maakt en geeft bedrijven waardevolle data met betrekking tot hun producten en hun gebruikers. Analisten verwachten dat deze data enorme veel opslag nodig heeft. Precieze aantallen zijn niet te noemen, maar met vele miljarden apparaten aangesloten gaat het om een veelvoud aan wat er nu via het internet wordt verstuurd. Ter illustratie: tijdens een gemiddelde vlucht produceren de sensoren aan boord van een Boeing 787 500 GB(!) aan data.

 

Een groot deel van onze klanten haalt nu al gegevens uit meerdere bronnen. Daar bovenop is de transport van kwetsbare en waardevolle goederen een prima reden om meer data te verzamelen over het logistieke proces. Deze gegevens moeten natuurlijk opgeslagen, geordend en geïnterpreteerd worden. Graag denkt Itass met u mee over de mogelijkheden voor uw organisatie en hoe u deze gegevens wilt inzetten. Wellicht haalt u uw gegevens al uit meerdere bronnen en wilt u deze samenvoegen en inzichtelijk maken. Indien u meer wilt weten over de mogelijkheden dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

 

Johan Magnus, accountmanager