maandag 18 mei 2015

IPv6 komt er (nog steeds) aan!

Al jaren wordt er door IT-ers ( waaronder ikzelf ) geroepen dat het einde van de IPv4 adressen nu toch echt aangebroken is. En als deze adressen op zijn er alleen maar IPv6 uitgegeven kunnen worden en dat daarvoor alle internet apparatuur geschikt moet zijn. Zoals in deze link te lezen is komt dit onderwerp ook al ruim 15 jaar geregeld terug in de media. Ook afgelopen weekend stond er weer een kleine aankondiging op Tweakers over de IPv6 uitrol van KPN naar consumenten. De aangekondigde chaos is echter ( gelukkig ) uitgebleven.

 

In dit blog zet ik de reden voor de introductie van IPv6 en de mogelijke gevolgen graag nog even kort op een rij.

 

Internet en interne netwerken werken omdat er gebruikt gemaakt wordt van IP nummers. Alle apparaten die aangesloten zijn op internet hebben een uniek IP adres nodig om gevonden te worden. Dit kan een server zijn waar een website op draait of een router bij iemand thuis. Een IP adres kan vergeleken worden met een postcode/huisnummer of telefoonnummer. Als er twee keer hetzelfde nummer bestaat dan kan de postbode een brief niet bezorgen of gaat de telefoon niet of verkeerd over. Vanaf het moment dat het internet opgezet is wordt er gebruik gemaakt van IPv4. Met deze reeks aan adressen kunnen ongeveer 4.3 miljard apparaten voorzien worden van een uniek IP adres.

 

In 2011 zijn door de uitgevende instantie de laatste blokken IPv4 adressen uitgedeeld. Dit was toen groot nieuws. Door het uitgeven van deze blokken was de grote voorraad echt op en moesten de partijen die werken met deze blokken het doen met de voorraad die ze op dat moment hadden. Moesten er nog meer adressen nodig zijn dan zouden dit IPv6 adressen worden.

 

IPv6 heeft namelijk “iets” meer adressen beschikbaar. Namelijk ruim 340 sextiljoen, oftewel 3,4 maal 10 tot de macht 38. Voluit geschreven is dit 340.282.366.920.938.463.463.374.607.431.768.211.456. Met deze voorraad kunnen we wel een tijdje vooruit. Meer informatie over IPv6 is op Wikipedia te vinden.

 

De afgelopen jaren hebben internet providers en hosting bedrijven het dus moeten doen met de adressen die ze toegewezen hebben gekregen. Dit is blijkbaar goed gelukt want er is in Nederland nog geen enkel bedrijf wat alleen via een IPv6 adres aangesloten kan worden op internet. Het moment dat een klant wisselt van internet provider of voor zijn huidige internetverbinding meer IP adressen nodig heeft en er geen IPv4 adressen meer zijn om te vergeven komt uiteraard steeds dichterbij.

 

Om te kunnen werken met IPv6 adressen moet de apparatuur met deze adressen om kunnen gaan. De afgelopen jaren hebben de verschillende fabrikanten deze apparatuur geschikt gemaakt. Alleen kan het zijn dat er nog fouten zitten in de firmware ( software ) van deze apparaten waardoor IPv6 niet direct goed werkt als dit ingesteld wordt. Firmware wordt veelal ge-update en dus worden deze fouten verholpen. Oudere hardware ( routers, modems en switches ) bieden geen of beperkte ondersteuning voor IPv6 en hiervan wordt ook vaak de firmware niet meer onderhouden.

 

Bijna alle providers en hosting bedrijven werken op dit moment al met een dubbele oplossing voor hun netwerken. Deze zogenaamde “Dual Stack” oplossing zorgt ervoor dat systemen zowel bereikbaar blijven voor apparaten met een IPv4 internet aansluiting als met een IPv6 aansluiting. Zo zijn vrijwel alle webservers al voorzien van een dergelijke “Dual Stack” oplossing. Zoals in het nieuwsbericht te lezen is zijn internet providers nu druk bezig om deze “Dual Stack” oplossing uit te rollen naar eindklanten.

 

Al met al valt te stellen dat de soep zeker niet zo heet gegeten wordt als deze de afgelopen jaren opgediend is. Alle recente apparatuur is inmiddels voorbereid op IPv6 en de bedrijven die de verbindingen en diensten aanbieden zijn de afgelopen jaren bezig geweest om alle systemen geschikt te maken voor IPv6.

 

Binnen bedrijven is de noodzaak voor IPv6 nog niet groot omdat er vaak gebruikt gemaakt wordt van één extern IP adres in de router. Alle computers achter deze router hebben een intern adres en maken voor de internetverbinding gebruik van de router. Met de opkomst van Internet of Things ( IoT ) zal de behoefte om apparaten rechtstreeks op internet aan te sluiten wellicht groter worden en wordt IPv6 op dat moment interessanter. In een volgend blog zullen wij meer aandacht besteden aan IoT.

 

Mocht u vragen hebben over de mogelijke gevolgen van deze ontwikkelingen voor uw netwerk en bedrijf dan geven wij graag meer informatie tijdens een persoonlijk gesprek.

 

Johan Magnus, accountmanager