dinsdag 28 november 2017

Itass denkt mee met uw organisatie. Servers op eigen locatie of in de Cloud?

Onlangs kreeg ik de vraag of Itass zich nog wel bezighoudt met het plaatsen en beheren van fysieke servers op locatie. De hele wereld heeft het tegenwoordig immers over Cloud en ook wij informeren u volop over het eigen Cloud platform. Het lijkt er bijna op alsof het tegenwoordig niet meer toegestaan is om een server op de eigen locatie te hebben staan.

 

Uiteraard laten wij u graag de mogelijkheden van ons eigen Cloud platform zien en ervaren. Het aantal online Cloud werkplekken groeit nog steeds aanzienlijk. Wij zijn echter nog altijd zeer bedreven in het plaatsen, onderhouden en vervangen van eigen servers op de eigen locatie. Onze engineers beschikken over veelzijdige certificeringen van fabrikanten en ondersteunende oplossingen zoals Microsoft, Citrix, VMWare, HP Enterprise, Dell en nog veel meer. Deze kennis wordt ook constant bijgewerkt naar aanleiding van nieuw uitgebrachte versies.

 

Om u een inzicht te bieden beschrijven we een drietal projecten uit de afgelopen periode.

 

Eco Heating Systems Groningen

Eco Heating Systems uit Groningen is de afgelopen periode enorm gegroeid in binnen en buitenland. De organisatie ontwikkelt en fabriceert innovatieve warmte- en tapwateroplossingen voor toepassing in de utiliteit, industrie, kantoren, appartementen en sportcomplexen over de hele wereld. De kans is groot dat er bij u op kantoor een Ambassador of Senator Cv-ketel is geplaatst. Eco Heating Systems biedt Nederlandse producten afkomstig uit Nederland en onderscheid zich door een flexibele werkwijze, concurrerende prijs en zeer korte levertijden.

 

De huidige IT-omgeving hebben wij geïnventariseerd, enkele knelpunten benoemd en vervolgens samen met Eco Heating Systems gekeken naar de toekomstverwachtingen. In deze omgeving is een eigen serveromgeving op locatie gewenst omdat er gebruik wordt gemaakt van veel en grafische applicaties waarvoor krachtige werkstations vereist zijn. De gebruikte server werd volledig benut en is vervangen door twee servers welke voldoende capaciteit hebben om een defect aan één server op te vangen. Zodoende heeft Eco Heating Systems de zekerheid dat het bij defecten of incidenten snel weer verder kan werken.

 

Er is een nieuwe IT-omgeving ontworpen op basis van de meest recente Microsoft Windows Server technologie. Ook werken de gebruikers niet meer met verschillende Office versies door elkaar, maar met Office 2016 versies op basis van Office 365. Ook is de internetverbinding geüpgraded naar een hogere bandbreedte om te voorzien in een goed online back-up plan. Er wordt nu op een schaalbare en goed beveiligde omgeving gewerkt die met het bedrijf mee kan groeien. Bij uitval van een server wordt er tijdelijk op de andere server gewerkt, waardoor langdurige uitval wordt beperkt.

 

Autobedrijf Misker

Autobedrijf Misker is een echt familiebedrijf. Sinds 1 november zijn ze niet alleen dealer van Ford en Mazda met vestigingen in Emmen en Stadskanaal. Ook hebben ze de Ford Europa garage in Hardenberg overgenomen. Misker werkte op drie verouderde servers, waarvan de capaciteit maximaal werd benut. Dit uitte zich in traagheden en een verhoogd aantal storingen. Daarnaast werden er oude besturingssystemen en werkstations gebruikt.

 

Wij hebben een nieuwe omgeving voorgesteld waarbij er slechts twee fysieke servers nodig zijn. Daarbij is een bestaande server opnieuw gebruikt om extra investeringen te voorkomen. Er is nu weer voldoende ruimte om te groeien en bij storingen wordt er tijdelijk op één server gewerkt. Daarnaast zijn de besturingssystemen geüpgraded naar de meest recente versies en zijn oude XP-werkstations vervangen door thin clients. Waar er voorheen alleen belangrijke bestanden werden opgeslagen, wordt nu de complete omgeving opgeslagen. Allemaal oplossingen om storingen zo veel mogelijk tegen te gaan en een hoge beschikbaarheid te leveren. Er is voor een eigen server gekozen vanwege de gebruikte automotive applicatie en het gebruik in de garage.

 

Na de vervanging deelde de eigenaar ons mee dat er een nieuwe locatie werd overgenomen. Er is toen snel geschakeld. Omdat de server met voldoende capaciteit is ingericht, kunnen de extra werknemers uit Hardenberg zonder problemen op de dubbel uitgevoerde Remote Desktop Server in Emmen werken. Het verkeer van de gebruikers wordt verdeeld over de beide servers. Zo hebben de gebruikers geen hinder van traagheden.

 

Revamo

Revamo is een metaalbewerkingsbedrijf dat slijtage voorkomt en indien nodig hersteld. Het bedrijf uit Meppel heeft veel verschillende machines en kan veel verschillende technieken zoals vlamspuiten en lasercladden gebruiken. Revamo werkte op één verouderde small business server omgeving. Met deze oplossing draaide Microsoft vroeger al haar standaard functies op één server. Tegenwoordig adviseert Microsoft deze functies van elkaar te scheiden.

 

Wij hebben hiervoor 2 nieuwe servers opgeleverd. Alle functies werken gescheiden van elkaar en tevens vele malen sneller omdat er veel meer middelen zoals geheugen en processorkracht beschikbaar zijn. Bij de inrichting is vooraf rekening gehouden met een nieuwe bedrijfsapplicatie die later in gebruik zou worden genomen. Daarnaast is de beperkte serverruimte dusdanig ingericht dat er nu een professionele ruimte is met een kleine serverkast voor alle apparatuur en een noodstroomvoorziening.

 

In verband met een verwachte grote groei van de bedrijfsdata is de back-up strategie aangepast. Allereerst ging dit over het internet naar een externe locatie waar werd geback-upped met behulp van IASO online back-up. Aangezien dit per GB wordt belast, zou een andere oplossing voordeliger worden. Er zijn twee NAS-sen (apparaten voor opslag over het netwerk) geplaatst. Op elke NAS kan 6 TB aan data staan. Beide apparaten zijn op verschillende locaties geplaatst, zodat bij incidenten de gehele server omgeving snel opnieuw kan worden opgebouwd.

 

Zoals bij elke nieuwe server heeft Itass deze vooraf in haar configuratieruimte geconfigureerd. In deze configuratieruimte zijn alle voorzieningen aanwezig om alle componenten zoals extra processoren, geheugen en opslag toe te voegen. Bovendien wordt hier de werking getest. Bij problemen kan de fabrikant snel worden aangestuurd voor herstel. Vervolgens worden alle nieuwe (beveiliging)updates doorgevoerd en wordt er een laatste stresstest toegepast. Aan de server is dan in korte periode al veel nuttig werk gedaan zodat er zich op de locatie zelf geen problemen meer voordoen die vooraf voorkomen hadden kunnen worden.

 

Uit deze drie beschreven projecten blijkt dat elke situatie om een iets andere aanpak vraagt. Geen organisatie is exact hetzelfde en heeft andere wensen. Wij denken samen met u mee over de mogelijke invullingen en adviseren daar graag in. Itass brengt daarbij veel ervaring en creatieve oplossingen voor u mee. Ook daarna helpen wij u door goed systeembeheer uit te voeren en om de omgeving waar mogelijk te verbeteren.

 

Wout Hulzebosch
accountmanager