maandag 22 januari 2018

Terugkijken op 2017 en een blik op het nieuwe jaar

Nu 2018 weer vol van start is gegaan blikken wij nog éénmaal terug op het afgelopen jaar. Op IT-gebied een jaar vol nieuwe mogelijkheden, maar ook een enorme groei in bedreigingen op het gebied van beveiliging. Genoeg redenen voor onze directeur Wim Langen om terug te kijken op het jaar van Itass en een blik op het nieuwe jaar te werpen.

 

In 2017 is er net als het jaar daarvoor een grote groei in bedreigingen waargenomen, zowel op internationaal als lokaal niveau. Zo krijgen landen en veiligheidsdiensten steeds meer budget op beveiligingsgebied. Enkele voorbeelden van het afgelopen jaar zijn de vermeende Russische invloed op verkiezingen en nepnieuws. In Nederland wordt tijdens de gemeenteraadsverkiezingen een referendum gehouden over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 (Wiv), in de volksmond ook wel de aftapwet of de sleepwet genoemd.

 

Hackers blijven nog steeds hun slag slaan met CEO-fraude, het benutten van fouten in software en gijzelsoftware. Bij deze laatste techniek wordt uw omgeving versleuteld en wordt er losgeld in de vorm van bitcoins of andere “crypto currency” gevraagd. De noodzaak van een goede back-up blijkt hierdoor eens te meer. Om te weten of uw back-up goed is ingericht én hoe snel u weer kan werken, raden wij aan periodiek een disaster recovery test uit te laten voeren. Hierbij simuleren wij een incident waarbij uw omgeving vanuit de back-up wordt teruggeplaatst. Erg handig en een veilige gedachte om te weten waar u dan aan toe bent.

 

Een andere trend is dat het werken in de Cloud steeds meer gemeengoed wordt, in welke vorm dan ook. Zo kiezen steeds meer organisaties voor het werken in de Itass Cloud. Maar ook het afnemen van Office applicaties via Office 365 wordt steeds populairder. De Itass Cloud omgeving is in 2017 verdubbeld in omvang en wordt gebruikt door zowel kleine MKB-ers als grote organisaties met vestigingen in meerdere landen. Een prestatie waar wij enorm trots op zijn. In 2017 hebben wij dan ook geïnvesteerd in een verdere uitbreiding van dit platform.

 

In 2016 lag de focus nog op de sinds 1 januari 2016 ingetreden Wet Bescherming Persoonsgegevens en met name op de meldplicht datalekken. In 2017 hebben wij u geïnformeerd over de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en geadviseerd om u tijdig voor te bereiden. Grote organisaties kwamen in 2017 in het nieuws vanwege mogelijke diefstal van data of andere datalekken.

 

Itass blikt positief terug op 2017. In onze eerdere blogs heeft u kunnen lezen dat onze Cloud werkplekken een groot succes zijn, maar dat wij ook onverminderd blijven werken aan server omgevingen op locatie. Afgelopen jaar hebben we met onze medewerkers weer een flink aantal projecten kunnen uitvoeren naast de dagelijkse beheertaken bij onze klanten. Daarnaast zijn we begonnen met het geven van enkele kennissessies, die ingaan op algemene of IT-gerelateerde thema’s die voor iedere onderneming van belang zijn.

 

Ook onze softwareafdeling heeft het afgelopen jaar niet stil gezeten. De bestaande planning- en urenregistratie software wordt nog steeds verder verbeterd en voorzien van nieuwe functies. Sinds 2016 wordt bij diverse eredivisieploegen het iTicket by itass systeem ingezet. Dit is een online en offlinesysteem voor kaartverkoop en toegangscontrole. Sinds afgelopen jaar kan hier ook een CRM-systeem aan worden gekoppeld. Hierdoor levert het waardevolle informatie op over het bezoek van wedstrijden of evenementen. Daarnaast is er een nieuwe applicatie gelanceerd in de vorm van iDepot, hierbij kan niet alleen de inventaris in een eigen magazijn, maar ook in de magazijnen van uw klanten worden beheerd. Deze oplossing ontstond uit een unieke samenwerking met één van onze relaties en kan ook voor u interessant zijn.

 

Vooruitblik 2018
Voor 2018 voorzien wij een aantal trends. Wij zullen doorgaan uw netwerk zo goed mogelijk te beheren en hierbij proactief met u mee te denken. Het voeren van een goede netwerkbeveiliging blijft één van de belangrijkste zaken. Maar ook het bewustzijn omtrent IT-processen speelt hierbij een belangrijke rol.

 

De al eerdergenoemde AVG, die per 25 mei 2018 in werking zal gaan treden, vereist uw aandacht. Dit is één uniforme Europese wet die de nationale richtlijnen (zoals in Nederland de wet bescherming persoonsgegevens) vervangt. Organisaties die persoonsgegevens verwerken zijn niet alleen verplicht de wet na te leven, zij dienen dit ook aan te kunnen tonen (documentatieplicht). Mogelijk dient u een privacy impact assessment te verrichten, of zelfs een functionaris voor de gegevensbescherming aan te stellen. Bij vragen denken wij hierin graag met u mee.

 

In 2018 zal de Itass Cloud omgeving verder groeien en mogelijk weer verdubbelen. Daarnaast blijft het bellen over het internet erg interessant. U hoeft hierbij geen nieuwe investering in een eigen fysieke telefooncentrale te doen en bent vele malen flexibeler. Organisaties laten nog te vaak geld liggen door deze mogelijkheden niet te onderzoeken. Met de aankondiging van KPN dat oude ISDN-diensten per 1 september 2019 worden beëindigd blijft dit een actueel onderwerp.

 

Met alle interesse rondom bitcoins is de blockchain technologie hierachter erg interessant. De letterlijke vertaling, blokketen, legt de werking globaal uit. Er is een keten van informatie. Alle deelnemers kunnen nieuwe informatie toevoegen en dit wordt direct bijgewerkt bij alle deelnemers. Hiervoor wordt de gebundelde kracht van deelnemers gebruikt. Omdat iedereen bijdraagt aan de controle van gegevens, is er geen centrale autoriteit benodigd. In het geval van bitcoins is er dus geen bank of toezichthouder betrokken. Deze technologie is erg interessant en wordt in sectoren zoals logistiek, zorg en IT-security veelvuldig onderzocht en soms al gebruikt. De technologie kan zelfs helpen bij het veilig stemmen op machines of zelfs online vanuit huis.

 

Op technisch gebied worden enkele gangbare besturingssystemen van Microsoft niet meer van nieuwe functionaliteiten voorzien. Systemen zoals Windows Server 2012R2, Exchange Server 2013 en Windows 8.1 worden de komende 5 jaar nog wel van beveiligingsupdates voorzien. Desondanks wordt het steeds interessanter om uw systemen bij te werken naar nieuwe breed ingevoerde systemen zoals Windows Server 2016, Exchange Server 2016, Office 2016 (en in 2018 wordt versie 2019 alweer verwacht) en Windows 10 Pro.

 

2018 Zijn wij reeds goed gestart met 2 nieuwe technische medewerkers. Zij stellen zich in de nieuwsbrief van januari aan u voor.

 

Wij hopen samen met u een mooi 2018 tegemoet te treden en wensen u goede zaken en veel gezondheid toe.